Opas asuntosijoittajalle

Oletko miettinyt asuntosijoittamista? Kun asuntosijoittaminen toteutetaan huolella, toimii se oivana keinona varallisuuden kasvattamiseen. Sijoitusasunnon ostamiseen ei kuitenkaan kannata ryhtyä tuosta noin vain. Kun pohdit asuntosijoittamista, kannattaa päätökset aina tehdä faktoihin pohjautuen. Tästä löydät muutaman vinkin asuntosijoittamiseen.

Suunnittele tavoite ja rahoitus

Asuntosijoittajana voit saada tuloa sekä vuokratuotosta että asunnon arvonnoususta. Kun suunnittelet sijoitusasunnon ostamista, kannattaa jo varhaisessa vaiheessa pohtia sijoitusstrategiaa, jonka nojalla ryhdyt asuntosijoittamiseen.

Yleinen luulo on, että asuntosijoittamiseen tarvitaan valtavaa alkupääomaa. Tämä ei kuitenkaan ole totta. Niin kutsutun velkavivun hyödyntäminen sijoitusasunnosta saatavien tuottojen kasvattamiseksi on yleisesti ajatellen järkevää ja hyödyllistä. Kun pohdit sijoitusasunnon rahoitusta, kannattaa huomioon ottaa myös mahdollinen korkotasojen nousu, verotukseen linkittyvät tekijät sekä oikeudet verovähennyksiin. Myös asuntolaina-asioiden hoitaminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin.

Mieti tarkkaan millaisen sijoitusasunnon haluat. Yleisesti ensimmäiseksi sijoitusasunnoksi suositellaan pientä asuntoa, kuten yksiötä tai kaksiota. Osa sijoittajista suosii uudiskohteita tai valmiiksi remontoituja asuntoja. Toiset hankkivat sijoitusasunnoksi taas mieluummin remontoinnin tarpeessa olevan asunnon. Remontoinnin tarpeessa olevan asunnon ostaminen on luonnollisesti edullisempaa. Mieti kuitenkin etukäteen, kuinka paljon mahdollinen remontointibudjetti tulee sinulla olemaan. Tuloslaskelmissa kannattaa ottaa huomioon myös mahdolliset taloyhtiön tulevat remontit. Tulevat remontit vaikuttavat olennaisesti kuluihisi.

Sijainnin merkitys on erityisen tärkeä tekijä, joka tulee ottaa huomioon asuntosijoittamisessa. Asunnon arvonnousu on hyvin pitkälti riippuvainen asunnon sijainnista. Asunnon hyvä sijainti vaikuttaa merkittävästi myös asunnon kiinnostavuuteen ja sitä kautta olennaisesti myös vuokratuottoon. Kun asunnon sijainti ja kunto on hyvä, löytyvät vuokralaiset nopeasti ja helposti. Aloittelevalle asuntosijoittajalle onkin varminta valita asunto kasvukeskuksesta.

Tarkasta myynnissä olevat kohteemme.

Pidä myös vuokralaisen etu mielessä

Onnistuneen asuntosijoittamisen kannalta on ihanteellista löytää pysyvä ja pitkäaikainen vuokralainen. Jotta löydät vuokralaisen helposti ja nopeasti, kannattaa vuokrataso pitää tuotot huomioon ottaen mahdollisimman kohtuullisena. Kun vuokrataso on kohtuullinen, vähentää se myös vuokralaisen vaihtuvuutta. Harva vuokralainen nimittäin luopuu hyväkuntoisesta, hyvällä paikalla sijaitsevasta asunnosta, jonka vuokrataso on maltillinen.

Sijoitusasunnon valinnassa kannattaa miettiä mahdollista kohderyhmää. Kannattaa siis pohtia, minkälainen asunto palvelisi potentiaalisen vuokralaisen tarpeita parhaiten. Esimerkiksi opiskelijat arvostavat palveluiden ja opiskelupaikkojen läheisyyttä sekä hyviä kulkuyhteyksiä. Pidä siis potentiaalisen vuokralaisen tarpeet mielessä sijoitusasuntoa etsiessäsi.

Sopiva sijoitusasunto on löytynyt – mitä nyt?

Kun olet löytänyt sopivan sijoitusasunnon, on edessäsi asunnonostoprosessi. Lue lisää asunnon ostamisesta ja sen vaiheista asunnon ostajan oppaasta.

Asuntokauppojen jälkeen on edessä vielä sopivan vuokralaisen valinta. Tuleva vuokralainen kannattaa valita huolella. Pyri aina tapaamaan tuleva vuokralainen kasvotusten. Oleellinen osa vuokralaisen valintaprosessissa on luottotietojen tarkastaminen ja vuokramaksukyvyn selvittäminen. Sopivan vuokralaisen etsimisessä kannattaa aina käyttää ammattitaitoista kiinteistönvälittäjää. Kysy lisää ammattitaitoisilta välittäjiltämme.

Asuntosijoittamisen verotus

Asuntosijoittamisessa maksat veroja kolmessa eri vaiheessa:

  • Asunnon ostamisen yhteydessä
  • Vuokratuottojen yhteydessä 
  • Asunnon myymisen yhteydessä

Asunnon ostamisen yhteydessä maksat varainsiirtoveron. Kiinteistön ostaja on velvollinen maksamaan 3 % varainsiirtoveron ja asunto-osakkeen ostaja on taas velvollinen maksamaan 1,5 % varainsiirtoveron. Lisätietoja asunnon ostamisen verotuksesta löydät asunnon ostajan oppaasta.

Kun löydät sijoitusasunnollesi sopivan vuokralaisen, saat vuokratuottoa. Vuokratuotto lasketaan pääomatuloksi. Pääomatulon veroprosentti on 30 000 euroon asti 30 %, jonka jälkeen veroprosentti nousee 34 %. Voit kuitenkin vähentää vuokratuloihin käyttämäsi kulut verotuksessa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että maksat verot vaan niistä vuokratuloista, jotka sinulle jäävät käteen.

Kun omistamasi sijoitusasunnon myyminen tulee ajankohtaiseksi, on asunnon arvo saattanut nousta. Kun asunnon myyntihinta on korkeampi kuin sen hankintahinta, tulee sinun maksaa myyntivoitosta veroja. Myyntivoitto lasketaan pääomatuloksi. Pääomatulon veroprosentti on 30 000 euroon asti 30 %, jonka jälkeen veroprosentti nousee 34 %.

Lisätietoja asunnon myymisen verotuksesta löydät asunnon myyjän oppaasta.

Lähteet: SKVL, YIT