Ota yhteyttä tai varaa ilmainen arviokäynti

Jätä yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian!

Loppuvuoden markkinaennuste

Muutama sana SKVL:n asuntomarkkinaennusteesta

Suomen Kiinteistönvälittäjät Ry julkaisi kesäkuun lopussa jälleen suositun asuntomarkkinaennustuksensa. Ennen markkinaennusteen sisältöön paneutumista on mielestäni paikallaan kertoa hieman tuon ennusteen ja tahon taustasta. Suomen Kiinteistönvälittäjät siis koostuu yli neljästäsadasta itsenäisestä yrityksestä ja on näin ollen ylivoimaisesti valtakunnan suurin kiinteistönvälitysliikkeiden ja välittäjien ”yhteenliittymä”. Varsinais-Suomen alueella järjestöön kuuluu n. 50 yritystä edustaen n. 50% markkinaosuutta alueella. Tästä voikin jo päätellä, että otos ennusteeseen on monin mitoin laajempi, kuin yhdenkään toisen toimijan julkaisemat ennusteet saati sitten yksittäisen välitysliikkeen mielipiteet asuntokaupan kulusta ja tulevaisuudesta.

Mihin näillä ennusteilla sitten pyritään ja kuinka ne toteutetaan?

Pyrkimys on selvä, yksinkertaisesti luoda kuluttajille selkeää käsitystä siitä, miten kiinteistönvälitysalan ammattilaiset logon väristä riippumatta uskovat asuntokaupan kehittyvän lähitulevaisuudessa. Markkinaennuste toteutetaan kyselynä, joissa kiinteistönvälitysliikkeet antavat tarkasti omat arvionsa tulevasta ja ammattilaiset koostavat näistä yhteenvetoja. Pitää kuitenkin muistaa, että kyse on ennusteesta, ei absoluuttisesta faktasta. Tietysti menneen osalta tiedot perustuvat faktaan, mutta tulevaisuutta pohtiessa virhelyöntien määrä saattaa välillä olla jopa merkittävä. Historiaan katsoessa juuri nämä SKVL:n ennusteet ovatkin olleet alalla täsmällisimpiä, johtuen tietysti laajasta näkemyksestä.

Kesäkuun lopussa julkaistu markknaennuste Turun ja Varsinais-Suomen näkökulmasta

Viimeisimmässä ennusteessa kerrotaan, että keskusta-asuntojen sekä suurempien asuntojen kysyntä jatkuu vahvana. Tarjontaa ei hetkellä ole riittävästi vastaamaan tuohon kysyntään, mutta pikkuhiljaa ollaan täälläkin menossa kohti kysynnän ja tarjonnan tasapainoa. Myös Turun ja ympäristökuntien omakotitaloista on kovaa kysyntää. Puhutaan myös asuntomarkkinoiden eriytymisestä, jolla tarkoitetaan kysynnän jakautumista epätasaisesti eri alueiden ja kohdetyyppien välillä.

Omana yhteenvetona totean, että asuntomarkkina toimii tällä hetkellä hyvin, kysyntä on kovaa. Ei pidä kuitenkaan sortua harhakuvitelmaan, että kaikki asunnot revitään käsistä hinnalla millä hyvänsä. Kovan kysynnän alueilla hinnoittelussa tietysti voi ottaa jopa hieman riskiä ylöspäin, mutta reagointi mahdolliseen kysynnän puutteeseen tulee olla äärimmäisen nopeaa. Ostava kuluttaja on tälläkin hetkellä erittäin hintatietoinen, ja hyvä niin.  Kaikille asunnoille löytyy kyllä ostaja, kunhan hinta ja laatu kohtaavat ja näinhän se useimmiten on. Tuleva syksy näyttääkin vahvan kesän jälkeen valoisalta, mutta aina saattaa tulla muuttujia matkaan, joita ei kristallipallosta näe edes Lyijysen Esa, saati sitten kiinteistönvälittäjä.

Aurinkoista kesän jatkoa, valoisaa syksyä odottaen!

SKVL:N markkinaennuste.

-JP-

Ota yhteyttä tai varaa ilmainen arviokäynti

Jätä yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian!