Ota yhteyttä tai varaa ilmainen arviokäynti

Jätä yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian!

Katse palloon!

Paljon puhutaan ja kirjoitetaan asuntomarkkinoista, asunnon ostosta, myynnistä, välitysliikkeistä, markkinatilanteista, myyntiajoista, hintakehityksestä, alueellisista eroista ja ties mistä.

Asuntoilmoituksissa vilisee toinen toistaan ylistävämpiä lauseita, melkein kaikki asunnot sijaitsevat arvostetulla, vähintään hyvällä alueella. Lähes kaikki asunto-osakeyhtiöt ovat hyvin hoidettuja ja asunnot siistejä ja hyvin pidettyjä. Toki pitää pitää mielessä, mikä on asuntoilmoituksen tehtävä; orastavan kiinnostuksen herättäminen ostajaehdokkaissa. Arvostetun alueen hyväkuntoinen, hyvin pidetty ja vielä hyvin hoidetussa yhtiössä sijaitseva asuntohan tottakai on kiinnostavampi kuin jos ilmoituksessa olisi asiat päinvastoin, eikö vaan?

On helppoa aina arvostella markkinointimiesten ja -naisten ylistäviä termejä ja lauseita. Pitää kuitenkin muistaa, että esimerkiksi arvostettu alue ei tarkoita kaikille samaa. Myöskään asunnon hyvä kunto ei tarkoita kaikille samaa. Hyvin hoidettu yhtiökin on häilyvä käsite.

Mihin sitten tulisi huomio kiinnittää omaa uutta kotia etsittäessä?

Pohditaan tässä ainoastaan asunto-osakkeiden ostamista, jätetään kiinteistöt myöhemmälle.

Kun ostetaan asuntoa omaksi kodiksi, tulisi aina ensimmäisenä itseltään kysyä mikä asunnossa on pysyvää, asioita joihin en voi vaikuttaa; esimerkiksi sijainti, yhtiössä tehdyt remontit, tulossa olevat korjaukset jne. Jos nämä asiat, joihin en voi juurikaan vaikuttaa ovat kaikki juuri minulle ok, niin ei muuta kuin eteenpäin asuntoa ostamaan. Jos taas ei ole, niin jarru pohjaan ja pakki päälle.

Toiseksi, mitkä ovat ne asiat joihin voin vaikuttaa? Onko taitoa remontoida asunto mieleiseksi, onko varaa teettää remontti ulkopuolisella jos omat taidot ovat ruosteessa? Millä hinnalla saisin asunnon oston toteutettua? Jos budjetti kestää ja mieli on vielä halukas, niin tarjouksen kautta kohti kaupantekoa ja uutta kotia.

ASUNTO-OSAKEYhtiöt

Haluaisin kuitenkin vielä kiinnittää erityistä huomiota näiden edellä mainittujen seikkojen taloudellisista vaikutuksista asunnon ostoon ja sen jälkeiseen aikaan.

Isommankin asunnon remontoi mieleisekseen pikkurahalla suhteessa siihen, jos asunto-osakeyhtiössä on paljon ns. korjausvelkaa, eli suuria perusparannuksia on jätetty tekemättä ajallaan. Näistä asunto-osakeyhtiöön kohdistuvista korjauksista muodostuu yllättävän nopeasti osakkaalle usean kymmenentuhannen euron lisälasku esimerkiksi julkisivu-, parveke- ja perustusten korjauksien muodossa. Siihen päälle vielä linjasaneeraus (putkiremontti), niin ollaankin jo sellaisissa lukemissa, että heikompaa hirvittää. Tutustu siis tarkkaan asunto-osakeyhtiöiden korjaushistoriaan ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Jos 70-luvun talossa ei korjauksia ole tehty, eikä päätöksiäkään ole olemassa, niin se ei silti tarkoita, etteikö niitä olisi lähitulevaisuudessa edessä. Ole siis äärimmäisen tarkkana mitä asunto-osakeyhtiö, jonka osakkeita olet ostamassa, pitää sisällään!

Tässä markkinamiesten ja -naisten maailmassa, pidä huoli asuntoa ostaessasi, että katse pysyy pallossa, siinä olennaisessa, johon itse et voi juurikaan vaikuttaa. ”Moni kakku päältä kaunis” , yllättävän osuva sanonta!

Ota yhteyttä tai varaa ilmainen arviokäynti

Jätä yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian!