Ota yhteyttä tai varaa ilmainen arviokäynti

Jätä yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian!

Haaveissa omakotitalo?

Keskity!

Haaveissa omakotitalo? Mitä tulee ottaa huomioon? Mitä jos? Kuka mistäkin vastaa?

Käydään läpi kiinteistön ostamista, otetaan mukaan myös vuokratonteilla sijaitsevat omakotitalot. Puhutaan enemmänkin omakotitaloista ja siitä, mitä tulisi ottaa huomioon ennen kaupasta päättämistä. Jo termi ”omakoti” antaa viitteen siitä, että vastuun jakajia ei ole. Vastuu omakotitalon kunnosta, korjauksista, vahingoista, ylläpidosta on ainoastaan talon omistajalla. 

Mihin sitten tulisi kiinnittää erityistä huomiota, kun tuo unelmien torppa siintää silmissä? Kuin aikaisemmassa tekstissäkin mainittiin, otetaan taas raaka lähtökohta, tunteet veks! Mitkä ovat asioita, joihin en voi vaikuttaa? Ensin nousee jälleen mieleen se kuuluisa sijainti! Talo on ja pysyy siellä, mihin se on rakennettu (juu, siirretäänhän niitäkin, mutta ei viilailla pilkkuja sen enempää). Miellyttääkö ympäristö, entä kulkuyhteydet, onko riittävästi palveluita alueella vai tulenko toimeen ilmankin. Sijaintiin liittyviä tarkkaan punnittavia asioita on ihmistyypistä riippuen reilusti, jopa rajattomasti. Päätä mitä haluat, mitä tarvitset ja varsinkin mitä ilman et voi kuvitellakaan tulevasi toimeen.

Ratkaise!

Sijainti ratkaistu, mitä sitten? Omakotitalon koko, mikä on sopivan kokoinen, millaiset ovat tulevaisuuden suunnitelmat esim. perheen suhteen, montako makuuhuonetta, entä autotalli tai katos? Mites ulkoalueet, työmaa vai helppohoitoisuus?

Kuten jo huomaatte, omakotitalossa on rajaton määrä kysymyksiä, jotka liittyvät arjen, käytännön asioihin. Ne jokainen ratkaisee aina omien mieltymystensä ja tottumustensa mukaan.

Paljon puhutaan ongelmista omakotikaupoissa, puhutaan hometaloista, ilmanlaadusta, kosteusvaurioista, rakennusvirheistä, kalliista oikeudenkäynneistä, jne. Näitä uutisia lukiessa tulee mieleen, että uskaltaako omakotitaloa ostaakaan? Totuus kuitenkin on, että yli 95 % omakotitalokaupoista sujuu täysin ongelmitta. Pitää muistaa, että talon myyjällä on velvollisuus kertoa havaituista ongelmista. Lisäksi jos kyseessä on kiinteistönvälittäjäkauppa, on myös kiinteistönvälittäjällä selonottovelvollisuus. Suomessa omakotitalon ostaminen on hyvinkin turvallista, kunhan vaan ymmärtää mitä on ostamassa. Ostaja ei siis voi jälkikäteen virheenä vedota asiaan, jonka hän on tiennyt tai olisi pitänyt tietää ennen kaupasta päättämistä. 

Lähes poikkeuksetta omakotikaupoissa teetetään kuntokartoitus, jossa pyritään tarkastamaan kaupan kohde mahdollisimman tarkasti, usein kuitenkin pintapuolisesti. Mikäli näissä tarkastuksissa ilmenee korjaustarpeita, puutteita tai vikoja, tulee myös osapuolten reagoida niihin ja sopia yksityiskohtaisesti, miten asiassa edetään. Kuka vastaa mistäkin korjauksista, millä aikataululla jne. Edelleen, ilmenneeseen vikaan ei voi jälkikäteen vedota virheenä kaupan kohteessa.

Useimmiten ongelmia aiheuttaakin ns. piilevät virheet, jotka ilmenevät vasta kaupanteon jälkeen ja joista myyjäkään ei ole ollut tietoinen. Tällaisten virheiden ilmetessä fiksuin tapa on pyrkiä sopimaan korjauskustannusten jaosta, jolloin kokonaiskustannukset pysyvät kuitenkin pienempinä, kuin kalliit ja pitkät oikeusprosessit, joiden lopputulosta on useimmiten vaikea ennustaa.

Muista! 

Kun olet ostamassa käytettyä omakotitaloa, ne ovat lähes poikkeuksetta oman aikakautensa tuotteita. Rakennustavat ja -määräykset ovat vuosien saatossa muuttuneet ja tiukentuneet. 80-luvulla rakennettu talo ei vastaa tämänpäivän määräyksiä, eikä niin voida olettakaan. Tuolloin voimassa olleet rakennustekniset ratkaisut voidaan luokitella tänäpäivänä riskirakenteiksi, mutta se ei tarkoita, että kaupan kohteessa olisi lain tarkoittama virhe. Omakotitalo on aina omanlaisensa ”työmaa” ja sellaisena se tulisi ostajana myös osata ajatella.

Järki!

Olemassa olevalla sisustuksella tai myyjän tekemillä ratkaisuilla, jotka poistuvat talosta kaupanteon jälkeen, ei ole mitään vaikutusta talon hintaan. Tai jos on, niin sitten sen pitää olla tietoinen valinta. 

Kun järki vie ja tunteet tulevat sopivasti taustalla, on omakotikauppakin paljon turvallisempaa.

Ota yhteyttä tai varaa ilmainen arviokäynti

Jätä yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian!