Asunnon ostoa suunnittelemassa?

Elämän suuria hetkiä ei kannata pilata kiirehtimällä.

Huolellinen valmistautuminen tärkeään ja taloudellisesti arvokkaaseen ratkaisuun on paitsi viisasta, monesti myös mielekästä sekä mieltä avartavaa. Suunnittelun ja valmistautumisen aikana mieleen saattaa juolahtaa asioita ja tekijöitä, joita ei aiemmin olisi kuvitellutkaan liittyvän tulevan asunnon ostoon. Hyvä suunnitelma ja huolellinen valmistautuminen luo myös turvaa päätöksenteolle.

Käymme tässä läpi mielestämme tärkeimpiä kohtia, joita tulisi asunnon ostoa suunniteltaessa ottaa huomioon.

Budjetti

Selvitä paljonko sinulla on käytössä rahaa asunnon ostoa varten? Ota huomioon myös remontit, joita haluat tehdä. Asunto-osaketta ostaessa on äärimmäisen tärkeää ottaa huomioon myös yhtiöön suunnitteilla olevat korjaukset, jotka todennäköisesti aiheuttavat lisäkustannuksia asumisaikanasi.

Kun kilpailutat / vertailet rahoituslaitoksia ota huomioon, että pelkän lainanhinnan lisäksi on muitakin vaikuttavia tekijöitä, kuten palvelu. Päätä millä kriteereillä pankkisi valitset.

Hyödyllisiä vinkkejä ja linkkejä lainojen kilpailutukseen:

Pankkien kilpailutus

Näin kilpailutat asuntolainan – älä tuijota pelkkää marginaalia

Sijainti

Kartoita mieleisiä vaihtoehtoja. Mieti omaa arkeasi, mitä tarvitset päivittäin lähellä kotia, mitä kerran viikossa, mitä harvemmin? Arjen helppous luo mielenrauhaa, joten käy läpi päivittäiset, viikoittaiset ja kuukausittaiset rutiinisi. Työmatkat ovat yksi merkittävä seikka. Toinen mikä helposti tulee mieleen, on lasten- ja omat harrastukset, jotka toistuvat useamman kerran viikossa. Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin ja jokaisella meistä on omat mieltymykset, joiden perusteella hyvää sijaintia omalle kodille määritellään.

Osake vai kiinteistö

Haluatko asua omakotitalossa, vai kiinnostaako enemmän rivi- tai kerrostaloasuminen? Omakotitalossa vastaat kaikesta itse, mutta olet toki myös oikeutettu päättämään kaikesta itse (pl. luvanvaraiset asiat). Asunto-osakeyhtiössä, joita rivi- ja kerrostalot useimmin ovat, päätöksenteko ja vastuu jakaantuu kaikille osakkaille. Mieti siis millainen asumismuoto sopii juuri sinulle?

Kiinteät kulut

Mitä asuminen maksaa, mitkä ovat välttämättömät kustannukset per kuukausi?

Selvitä, mitä milläkin rahalla saa

Tutki markkinoita vertailemalla hintoja esimerkiksi etuovi.com tai oikotie.fi portaaleista, joissa suurin osa myytävistä asunnoista on tarjolla. Asuinalueiden välillä on huomattaviakin hintaeroja, jopa asuinalueiden sisällä hintahaitari saattaa olla melkoinen. Selvitä mistä hintaerot johtuvat. Käy katsomassa kiinnostavia asuntoja paikan päällä, niin saat parhaan käsityksen tarjolla olevista kodeista. Muista, että asetetut hintapyynnöt eivät aina vastaa toteutuneita kauppahintoja, mutta mitään yleistä sääntöä ns. tinkivarasta ei ole.

Tee ostotarjous

Vastuullinen välittäjä ohjaa sinua kohti asuntokauppaa, kun SE oikea tuntuu löytyneen. On hyvä muistaa, että välittäjällä on velvollisuus toiminnassaan huolehtia myös toimeksiantajan (asunnon myyjän) vastapuolen (ostajan / tarjouksen tekijän) oikeusturvasta ja vastuullisesta menettelystä. Välittäjältä voi aina kysyä neuvoa.

Mikäli haluat ottaa ammattilaisen avuksi ja selvittää ehkä vielä tarkemmin markkinoita, voit palkata myös tähän kiinteistönvälittäjän tekemällä ostotoimeksiannon. Tällöin välittäjä selvittää puolestasi tarvittavat asiat, kartoittaa markkinoilla olevat ja tulevat asunnot sekä mahdollisesti etsii myös ns. hiljaisessa myynnissä olevia asuntoja tarpeisiisi. Useassa maassa toimintatapana on jo pitkään ollut, että myös ostajaa edustaa ammattivälittäjä. Olisiko tässä myös yleistyvä trendi tänne meille?